Egem
 
Sint-Germanuskerk (1813)






Deze tekening van Serafijn Vermote uit 1813 toont de Sint-Germanuskerk, de parochiekerk van de tegenwoordig tot de West-Vlaamse Gemeente Pittem behorende plaats Egem, gelegen aan Egemsdorpsplein 7.

Op de tekening wordt de kerk weergeven als een klein bedehuis onder een steile bedaking, waarvan de hoofdbeuk aan westzijde bekroond wordt door een dakruiter, aan zuidzijde geflankeerd door een zijbeuk met een oostelijke tuitgevel. Er wordt tevens een uitbouw onder lagere bedaking weergegeven aan noordzijde. De kerk wordt op de prent omringd door bomen, een haag geeft de grens aan tussen het bebouwde dorpscentrum en het omringende platteland.

Een eerste kerkje werd wellicht begin 10e eeuw gebouwd, gewijd aan Germanus van Auxerre, vermoedelijk door de monniken van de Sint-Amandsabdij te Saint-Amand-les-Eaux. In 1179 werd het patronaatsrecht geschonken aan de Abbaye Saint-Nicolas-des-Prés te Doornik.

In 1547 werd deze eenbeukige kruiskerk vergroot door een zuidbeuk aan te bouwen. De godsdienstoorlogen noopten in 1578 tot maatregelen om de kerk voor schade te behoeden, maar in 1592 verkeerde de kerk al in ruïneuze toestand.

Van 1609-1625 werd aan de wederopbouw van de kerk gewerkt. Het betrof nu een tweebeukige kerk met de noordelijke beuk als hoofdbeuk. In 1725 werd een preekstoel geplaatst.

In 1841 werd een nieuwe sacristie aangebouwd.

In 1863 werd besloten een nieuwe kerk te bouwen, een 30-tal meter verwijderd van het oorspronkelijke bouwwerk. In 1869 werd deze kerk in gebruik genomen.

De huidige kerk betreft een driebeukige basilicale kruiskerk, in neogotische stijl opgetrokken in donkerrode bakstenen. De kerk heeft een ingebouwde westtoren met vier geledingen.

Deze kerk werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vrijwel vernietigd door de zich in 1918 terugtrekkende Duitsers, welke de toren opbliezen. In 1919 werd de kerk voorlopig hersteld en in 1923-1924 definitief herbouwd.

In 1951-1952 werd de achtkantige spits vervangen door een vierzijdig exemplaar.

(Bronvermelding: Onroerenderfgoed.be; Wikipedia)