Bossuit
 
Kasteel (1813)





Het Kasteel van Bossuit is een kasteel in de thans tot de West-Vlaamse gemeente Avelgem behorende plaats Bossuit, gelegen aan Bouvriestraat 3-5 en Doorniksesteenweg 381.

Het domein was een achterleen van de dorpsheerlijkheid Bossuit, in het bezit van de familie van Gruuthuse en zeker vanaf 1629 in bezit van de heren van Bossuit, en wel achtereenvolgens de families Hovine en, vanaf 1710, de familie Luytens.

Het werd de zetel van de heren van Bossuit en in 1629 werd voor het eerst melding gemaakt van gebouwen op deze plaats.

In 1764 werd het tegenwoordige kasteel gebouwd. De familie Luytens werd als kasteelheren opgevolgd door de families d'Hangrin en De Beauffort. In 1867 werd in opdracht van de De Beaufforts het kasteel zeer grondig verbouwd, waarbij een vermoedelijke verhoging van het kasteel en de bouw van vier hoektorens plaats vonden. Ook werd het voorste deel van de omgrachting gedempt. In 1850 werd een oranjerie gebouwd en omstreeks deze tijd werd ook een park in Engelse landschapsstijl aangelegd.

Op 7 februari 1861 werd het kanaal geopend voor de scheepvaart. Er werd bij die gelegenheid een banket georganiseerd in de oranjerie van het Kasteel van Bossuit. Onder meer koning Leopold I was te gast.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zuidoostelijke hoektoren vernield. Deze werd later weer herbouwd.

Het betreft een indrukwekkend kasteel in classicistische stijl, omringd door vier hoektorens. De middenvleugel is rijk gedecoreerd met middenrisaliet die uitloopt op eenn halsgevel met een gebogen fronton. Het interieur is voornamelijk in Lodewijk XVI-stijl met enige rococo-invloeden.

De na 1918 herbouwde zuidoostelijke hoektoren heeft een classicistisch interieur. Veel meubilair uit de 19e en de 2e helft van de 18e eeuw werd bewaard. In de kelder vindt men nog restanten van het 17e-eeuwse kasteel.

Op het domein vindt men nog de (sterk verwaarloosde) orangerie van 1850, koetshuizen, knechtenwoningen van 1862, een wasput voor de paarden met pomp en drinkbakken, en een kapelletje. In het park vindt men een grillig gevormde vijver, resten van een hoogstamboomgaard en enkele zijbeken van de Bouvriebeek welke hier ontspringen.

Het domein is thans nog in het bezit van de adellijke familie de Talhouet de Boisorhand.

Het kasteelpark met vijver en de kasteeldreef zijn beschermd als dorpsgezicht.

(Bronvermelding: Onroerenderfgoed.be)