Bavikhove
 
Sint-Amanduskerk (1813)







Buiten de toren is er van de  kerk, zoals door Séraphin Vermote afgebeeld, niet veel overgebleven. Het is de Sint-Amanduskerk, de rooms-katholieke parochiekerk van Bavikhove, deelgemeente van Harelbeke (provincie West-Vlaanderen), gelegen aan het dorpsplein. Zij is gewijd aan Sint-Amandus die zijn medebroeder op miraculeuze wijze redde van de verdrinkingsdood.

In de eerste helft van de 12e eeuw werd reeds een stenen romaanse kerk gebouwd. Het was een driebeukige basilicale kerk, maar zonder toren. De kerk werd gebouwd in Doornikse kalksteen. Delen van dit gebouw zijn bewaard gebleven in de noordelijke en zuidelijke koormuur en in de oostmuur en de onderbouw van de huidige toren.

In de 16e eeuw werd een bakstenen toren met achthoekige klokkenverdieping gebouwd op de meest oostelijke travee.

Daarna werd het koor verbreed en de vlakke afsluiting werd uitgebreid tot een driezijdige afsluiting.

In 1572 werd de kerk door beeldenstormers geplunderd, maar vrij snel daarna weer hersteld.

Vooral tijdens de 17e en 18e eeuw werden hier bedevaarten gehouden.

Tijdens de 17e eeuw werden de zijbeuken verbreed en verhoogd, waardoor het basilicale karakter van de kerk verdween omdat alle beuken door één zadeldak werden overdekt.

In 1744 werd een westportaal in classicistische stijl aangepast. De laatgotische inrichting van de kerk werd ook gewijzigd naar de smaak van die tijd. Zo werd in 1783 een nieuw hoofdaltaar geplaatst. De vloer werd in 1784 werd vervangen door een marmeren vloer.

Tussen 1862  en 1873 werd de kerk vergroot en naar het westen verlengd, waarbij het portaal werd gesloopt en een nieuwe westgevel werd gebouwd.

In 1899 werd de kerk opnieuw verbouwd, nu in neogotische stijl. Veel 18e-eeuws kerkmeubilair, zoals het hoofdaltaar, werd vervangen door neogotisch meubilair.

De kerk leefde vooral door de inkomsten van een heiligenvereniging. De heilige die vooral vereerd werd, dit sinds de 17 eeuw, was Sint-Maurus, de patroonheilige van de zieken.

Rondom de kerk is een kerkhof. Een pad met voorstellingen van de heilige Maurus in bas-reliefs, is gelegen rond het kerkhof en kan afgelegd worden als wandeling.

(Bronvermelding: Wikipedia)