Anzegem
Kasteel van Hemsrode (1813)
MENU
Terug naar HOMEPAGINA
Terug naar INHOUDSOPGAVE
Deze tekening van Séraphin Vermote van 1813 toont ons het vroegere Kasteel (Chateau d'Anseghem) te Anzegem (West-Vlaanderen) met daarnaast het voormalige koetshuis. Het kasteel zelf werd in de loop der jaren afgebroken, maar het indrukwekkende koetshuis is tegenwoordig bekend als het "kasteel van Hemsrode". De toepassing van Google StreetView leidt ons slechts tot één van de toegangsdreven. Het domein is privé-eigendom.
Het kasteel en het koetshuis waren volledig omwald. Aan de andere zijde van het koetshuis is een heuse vijver gelegen.
Zowel vanuit de Kalkstraat als vanuit de Ouden Heirweg vertrekken er toegangsdreven naar het koetshuis.
De rijke geschiedenis van deze site illustreert het historische belang van oude kastelen en landgoederen.
De heren van Hemsrode bezaten vanaf de 13e eeuw (vermoedelijk vroeger) tot aan het einde van het ancien régime de feitelijke macht in Anzegem. De eerst gekende eigenaar omstreeks 1283 was Joos van Hemsrode. Vervolgens kwam het domein in 1344 in handen van Wouter van Halewijn. De familie bleef titularis tot in 1422 wanneer het landgoed verkocht werd aan Roeland van Uitkerke, ridder van de orde van het Gulden Vlies. Zijn stiefdochter Jeanne van Halewijn kocht het domein voor zijn overlijden.
Door haar huwelijk met Hendrik van Borselen, raadsheer en kamerheer van Filips de Goede en ridder van het Gulden Vlies kwam het in handen van deze familie. Door huwelijk van zijn dochter met Walraven van Brederode ging het over naar dit geslacht. Hun zoon verkocht het domein in 1536 aan Jan Crombach. Twee jaar na hem volgde Joris van Lummene als eigenaar. Op 21 mei 1658 werd Nicolaas du Jardin eigenaar door aankoop. Hij verbouwde het kasteel dat in vervallen toestand was. De werken waren klaar in 1660. Vervolgens kwam het domein in handen van de familie Du Mont de Sandoncq, Ferdinande de Bechade, Guillaume Ernest de Caters en van graaf de Thiennes, kamerheer van keizerin Maria-Theresia.
De neef van één van zijn dochters, met name markies de Courtebourne erfde Hemsrode, hij vergrootte circa 1872 de twee zijvleugels en de toren van het kasteel. Zijn enige dochter ging in het klooster en schonk het kasteel in 1884 aan gravin de Limburg Stirum, de tante van de huidige eigenaars.
Volgens de huidige eigenares werd de omwalling omstreeks het jaar 900 reeds gegraven, vermoedelijk door leden van de Gentse Sint-Pietersabdij.
Het oorspronkelijke kasteel dat ten westen van de bijgebouwen stond werd circa 1660 verbouwd door Nicolaas du Jardin. Het gebouw had aanvankelijk één bouwlaag. Het wordt later verhoogd en omstreeks 1870 werd aan beide zijden van het kasteel een vleugel bijgebouwd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel bezet door Duitse soldaten. In augustus 1940 werd het volledig vernield door brand. De niet geteisterde bijgebouwen, vroeger in gebruik als koetshuis en personeelsverblijf, werden circa 1955 heringericht en vormen de huidige verblijfplaats van de familie. Het interieur werd circa 1975 vernieuwd.
De centrale tuin werd in 2000 heraangelegd, het bassin dat voordien voor het kasteel lag wordt voor het koetshuis geplaatst.
Het koetshuis met aanhorigheden dateert van circa 1640. Het is een imposant gebouw op een halfronde plattegrond met een symmetrische opstelling.
(Bronvermelding: inventaris.onroerenderfgoed.be; de twee ansichtkaarten hieronder van het Kasteel van Hemsrode komen uit eigen collectie)