Antwerpen
 
Voormalige Koninklijke Nederlandse Schouwburg





Antwerpen : Voormalige Koninklijke Nederlandse Schouwburg


Ansichtkaart van 
1929  versus  Foto (Google Maps) van 2017





Op de ansichtkaart van 1929 is het voormalige gebouw te zien van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS). Het KNS was van 1853 tot 1998 een theatergezelschap in Antwerpen. In 1998 fuseerde de KNS met de Blauwe Maandag Compagnie uit Antwerpen tot Het Toneelhuis, vanaf 2002. De naam van het gezelschap evolueerde in de loop van zijn geschiedenis van Nationael Tooneel (1853-1874) over Nederlandsche Schouwburg (1874-1903) naar Koninklijke Nederlandse Schouwburg (1903-1998).
(Noot: Met de benaming KNS wordt ook wel verwezen naar het gebouw waar het gezelschap een groot deel van zijn geschiedenis speelde, de zogenaamde Bourlaschouwburg).

In 1850 werd door de Antwerpse theatergezelschappen De Dageraed en De Scheldegalm een subsidie aangevraagd bij het Franstalige Antwerpse stadsbestuur. De toenmalige burgemeester wilde enkel op deze aanvraag ingaan indien beiden samen één gezelschap vormden dat met een vaste regelmaat voorstellingen kon geven.

Drie jaar later vroeg het nieuw gevormde gezelschap, dat zich Nationael Tooneel noemde, opnieuw een subsidie aan en verkreeg deze.  Het Nationael Tooneel werd het eerste gesubsidieerde Nederlandstalige theatergezelschap in Vlaanderen. De opvoeringen van dit gezelschap gebeurden aanvankelijk in het Théâtre des Variétés, op de hoek van de Maarschalk Gérard- en de Schermersstraat.

Dit was oorspronkelijk slechts als noodschouwburg gebouwd en was dus geen duurzaam gebouw. In 1866 besloot het Stadsbestuur tot de bouw van een Vlaamse schouwburg aan de Kipdorpbrug. Het gebouw zou in 1874 in gebruik worden genomen en bij deze gelegenheid nam het Nationael Tooneel de naam van zijn nieuwe thuishaven aan: Nederlandsche Schouwburg.

In 1903 werd het 50-jarig bestaan gevierd, en kreeg het gezelschap de titel 'Koninklijk'. Het ging vanaf nu door het leven als Koninklijke Nederlandse Schouwburg. Tijdens de Eerste Wereldoorlog beleefde het gezelschap een moeilijke periode en vluchtten veel artiesten naar Nederland. Het duurde tot 1922 vooraleer het gezelschap de moeilijkheden goed en wel te boven kwam.

In 1929 verliet het gezelschap de schouwburg aan de Kipdorpbrug, en verhuisde het naar de Bourla-schouwburg. Het gebouw werd voor verschillende activiteiten verhuurd en werd de huurschouwburg genoemd.

In 1942 ontstond het Jeugdtheater. Dit theater speelde aanvankelijk in de Concordiazaal in de Lange Gasthuisstraat. De stad Antwerpen bood de zogenaamde huurschouwburg aan de Kipdorpbrug aan als infrastructuur tot deze in 1958 werd gesloten.

In 1960 werd het gebouw afgebroken.

Het werd vervangen door een modern hoogbouwcomplex, dat men de toepasselijke naam “Theaterbuilding” heeft gegeven. Tussen 1965 en '96 werd dit kantoorgebouw opgetrokken. Het overgrote deel van het gebouw werd destijds door het Ministerie van Financiën, Belgacom en BRTN gebruikt.

In 1971 werd het Jeugdtheater omgevormd tot het Koninklijk Jeugdtheater (KJT).

In 1980 vond het een plaats in de nieuwe Stadsschouwburg. Sinds 1997 is het KJT omgevormd tot Het Paleis.

(Bronvermelding: Wikipedia; Onroerenderfgoed.be)


Bekijk deze locatie in Google Street View